Allurarött AC – Det giftiga färgämnet
Det är upp till dig som enskild individ att läsa ingrediensförteckningen på förpackade livsmedel för att undvika Allurarött AC. Ingrediensförteckningen måste enligt lag inkludera alla färgämnen i produkten. Först ska det stå ”färgämne” och sedan E-numret på varje färg, eller namnet på färgerna, exempelvis E129 Allurarött AC [6]. Oförpackade livsmedel har ingen innehållsförteckning, och därför måste du fråga i butiken om ingredienserna. Exempel på oförpackade livsmedel som säljs i butik är lösgodis, kakor, lösglass, räkor, fisk, restaurangmat och färdiglagad mat som säljs i lösvikt över disk [6].Visste du att många vardagliga livsmedel idag färgsätts med Allurarött AC för att se aptitliga ut? Det är väl ok om det inte tillsätts några farliga kemikalier men så är tyvärr inte fallet. Här kommer ett inlägg om vilka studier som har gjorts på olika färgämnen och vad dessa har för påverkan på våra hormoner och hälsan i stort.
Azofärgämnen
Det finns en grupp kemisk framställda färgämnen som kallas Azofärgämnen som används till att färga livsmedel. De smakar ingenting och är billigare än naturliga färgämnen men tidig forskning visar att azofärgämnen kan orsaka cancer och genetiska mutationer. Idag får bara nio av dessa färgämnen användas inom livsmedelsindustrin[1].
En av de vanligaste färgerna Allurarött AC, vilket förekommer i allt från medicin till lösgodis. Trots det indikerar forskningen att Allurarött AC har en skadlig påverkan på barns hälsa men även på vuxna män och deras testosteron. Om nu Allurarött AC är så pass skadligt, hur kan vi undvika det? Finns det några lagar som skyddar oss från färgämnet, och vad är den gjord av?
Vad är Allurarött AC(E129)?
E129 eller Allurarött AC, är en natriumförening som framställs syntetiskt ur kol eller petroleum[3][5]. Det framställdes först i USA under 1980-talet för att byta ut E123 Amarant efter att den blev förbjuden 1976 eftersom den orsakade cancer. Numera får Amarant i Sverige enbart användas till fiskrom och spritdrycker, eftersom de inte kommer konsumeras av barn.
Till livsmedel används Allurarött AC för att ge eller förbättra produktens färg. Många livsmedel som godis och läsk saknar färg innan färgämnen är tillsatta, medan andra produkter förlorar sin färg över tid eller behöver bara förbättras för att se mer aptitlig ut, exempelvis sötsaker, mejeri och köttprodukter[6].
Hur påverkas din hälsa av Allurarött AC?
Enligt en brittisk studie visade sig det att Allurarött har gett upphov till hyperaktivitet, ADHD och sänkning av IQ-värdet hos barn[7]. Alla produkter som innehåller E129 Allurarött AC måste vara uppmärkta med varningstexten ”Kan ha en negativ effekt på barns beteende och koncentration”[6]. Azofärgämnen kan även orsaka allergiska reaktioner hos en del personer[6]. Vanliga symptom är hudutslag men även astma, nässelfeber, eksam, och migrän. Dessa symptom är oftast lindriga eller sällsynta[5].
Slutsats – Hur du undviker Allurarött AC
Det är upp till dig som enskild individ att läsa ingrediensförteckningen på förpackade livsmedel för att undvika Allurarött AC. Ingrediensförteckningen måste enligt lag inkludera alla färgämnen i produkten. Först ska det stå ”färgämne” och sedan E-numret på varje färg, eller namnet på färgerna, exempelvis E129 Allurarött AC [6]. Oförpackade livsmedel har ingen innehållsförteckning, och därför måste du fråga i butiken om ingredienserna. Exempel på oförpackade livsmedel som säljs i butik är lösgodis, kakor, lösglass, räkor, fisk, restaurangmat och färdiglagad mat som säljs i lösvikt över disk [6].
Exempel på förpackade livsmedel som kan innehålla Allurarött AC är smaksatt mjölk, yogurt och glass. Det kan finnas i kakor, bakelser, godis, tuggummin, bars, geléer, chips och fruktgodis. Drycker som läsk, energi och sportdrycker, proteinpulver och pulverdryck. Även kosttillskott och vissa mediciner.
Många av dessa produkter innehåller redan ohälsosamma ingredienser. Socker har bland annat visat sig påverka testosteronet negativt[11], så om du minskar ditt intag kan det bara förbättra din hälsa.